Freeze Dry Teknolojisi Nedir?
Dondurarak kurutmaFreeze Dry çok gelişmiş bir kurutma teknolojisidir. Bu teknolojiye sahip makinelerde üretimden önce gıda mamülleri dondurulur. Dondurulan gıda mamüllerinin içindeki su düşük sıcaklık ve düşük basınçlı bir ortam sağlayan makinelerde süblimleşme yoluyla atılmaktadır.
Dondurarak Kurutma
Freeze-Dry teknolojisi ile basitçe süblimasyon yöntemini uygulanmaktadır. Meyve içindeki su dondurulma işleminden ötürü katı haline gelmektedir ve vakumlu makinede düşük basınç ortamı sağlanıp meyvelere belli belirsiz bir sıcaklık artışı yaşatılır. Bu durumda doğrudan meyve içindeki su doğrudan buharlaşmaktadır. Yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyulmadan meyvede kuruma elde edilir.
Sıcaklığa maruz kalmaması dolayısıyla meyvelerin moleküler ve hücre yapısında bozulmalar olmaz. Meyve %97 oranında besin değerini korur.
Süblimleşme nedir?
Süblimleşme, maddenin katı halden gaz haline, maddenin sıvı hali atlanarak yani buzun erimesine imkan olmaksızın geçtiği faz değişimidir.
Dondurarak Kurutma
Teknolojisinin Tarihi
Freeze Dry, 1900’lü yılların başlarında ecza mamülleri üretimi amacıyla bulunmuştur. Daha sonra Amerikan Uzay Ajansı (NASA) tarafından geliştirilerek astronotların uzay yolculukları esnasında tüketebilecekleri gıda ürünlerini freeze-dry teknolojisi ile imal etmeye başlamıştır.
Dondurarak kurutma işlemi “Liyofilizasyon” ismiyle de anılmaktadır.
Dondurularak Kurutulmuş
Meyvelerin Avantajları
Uzun Raf
Ömrü
Katkı Maddesi
İçermez
İlave Şeker
İçermez
Gluten
İçermez
%97 Besin
Değerini Korur
%100 Doğal
Meyveler
Geniş Tüketim
Alanı
Vegan Tüketimine
Uygun
Üretim Süreci
1. Adım
Taze, doğal ve zirai ilaçlardan arındırılmış meyveler öncelikle şoklama veya IQF teknolojisi ile dondurulur.
2. Adım
Dondurulmuş meyveler düşük basınçlı bir vakum odasına yerleştirilir ve kurutulma işlemi başlatılır. Meyvenin içindeki su -50°C'ye kadar düşük bir sıcaklıkta buzun buharlaştırılmasıyla çekilir.
3. Adım
Vakumlu odadan çıkarılan meyveler nemin düşük olduğu ve ısı kontrolünün sürekli sağlandığı özel alanda paketlenir.
Sonuç
Bu yöntemle meyve tazeliğini, lezzetini, besin değerlerini, aromasını, dokusunu ve görünümünü korur. Uygun saklama koşulları sağlandığı takdirde 20 yıla kadar bozulmaz.